8 Οκτωβρίου, 2021

Τι είναι το love bombing και πώς να προστατευτείς.

Γνωρίζεις κάποιον και είναι έρωτας με την πρώτη μάτια. Ή σχεδόν. Πολύ σύντομα τα πράγματα φαίνονται σοβαρά, σου κάνει υπερβολικά δώρα και σου δείχνει στοργή, αγάπη και τρυφερότητα. Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Μερικές φορές δεν είναι!

Love bombing είναι η πρακτική του να «κατακλύζεις» κάποιον με λόγια, πράξεις και συμπεριφορές αγάπης ως τεχνική χειραγώγησης.  Το love bombing είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα: αρχικά σε βομβαρδίζει με αγάπη και μετά απλώς πέφτει η βόμβα! Ο «τέλειος σύντροφος» γίνεται χειριστικός και προσπαθεί να σε ελέγξει. Τα κομπλιμέντα μετατρέπονται σε προσβολές που στοχεύουν στην αυτοεκτίμηση σου.  Ο στόχος είναι ο έλεγχος, η δημιουργία εξάρτησης, η εξιδανίκευση και τελικά η απόλυτη κατάκτηση σου ως «αντικείμενο» που επιτελεί έναν σκοπό. Συνήθως, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή την τακτική έχουν προβληματικούς δεσμούς πρόσδεσης ή έντονα ναρκισσιστικά στοιχεία.

Γιατι εσένα;

Συνήθως όσοι χρησιμοποιούν την στρατηγική του love bombing είναι υβριστές και οι κακοποιητές και στοχεύουν σε άτομα που είναι ευάλωτα, δηλαδή μάλλον ανοιχτούς, ειλικρινείς, ευγενικούς, αξιόπιστους και φροντιστικούς συντρόφους. Επίσης,  μπορεί να είναι «ευάλωτοι» αυτοί που επιθυμούν να «διορθώσουν» τον πόνο των άλλων. Καθώς οι θύτες είναι ανασφαλείς, στοχεύουν σε άτομα που φαίνονται σημαντικές  «κατακτήσεις», ώστε να τονώσουν το κατα βάθος εύθραυστο Εγώ τους.

Πως λειτουργεί το love bombing;

Στο love bombing οι κακοποιητές είναι εξαιρετικοί στο να χτίζουν αρχικά  την αυτοεκτίμηση του θύματός τους  πριν σταδιακά την αποδομήσουν. Πώς θα το πετύχουν αυτό; Με το να σε κάνουν να τους εμπιστευτείς  και να ανοίξεις τον εαυτό σου. Με τον τρόπο αυτό, καταλήγουν να μαθαίνουν τις αδυναμίες , τις ανασφάλειες και τους φόβους σου και να τα χρησιμοποιούν ως καρότο και μαστίγιο. Όταν νιώσουν ότι σε έχουν υπό τον έλεγχο τους ή όταν ζητήσεις χώρο ή όταν «τρυπήσεις» την παραφουσκωμένη εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, τότε θα ξεσπάσουν περνώντας από την εξιδανίκευση στην υποτίμηση σου. Θα χρησιμοποιήσουν υβριστικούς όρους, οργή και τιμωρητική διάθεση, τις ανασφάλειες σου και θα προσπαθήσουν να σε πείσουν ότι εσύ έχεις προκαλέσει αυτή την «δίκαιη» συμπεριφορά.

Τα αποτελέσματα του love bombing

Η συναισθηματική κακοποίηση, στην οποία εμπίπτει το φαινόμενο , μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια με άλλα είδη κακοποίησης. Όσοι το έχουν βιώσει,  μπορεί να αρχίσουν να κατηγορούν τον εαυτό τους μόλις αρχίσει η χειραγώγηση και ο καβγάς – τι κάνω για να το διορθώσω αυτό; (Απάντηση: τίποτα.) Πώς μπορώ να κάνω την σχέση να επιστρέψει όπως ήταν πριν; (Απάντηση: Δεν μπορείς.) Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους τύπους κακοποίησης, μπορεί να υπάρχουν στιγμές που ο κακοποιητικός σύντροφος επιστρέφει στο να είναι ευγενικός – έστω και για λίγο. Αυτό όμως κάνει τον σύντροφο τους διατηρεί την ελπίδα μόνιμης αλλαγής, παρατείνοντας τη σχέση και την κακοποίηση.

Τι να κάνεις εάν υποψιάζεσαι ότι είσαι θύμα love bombing.

Η καλύτερη τακτική είναι να επιβραδύνεις , να κάνεις ένα βήμα πίσω και να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου τα όριά σου. Τέτοια σαφή και και υγιή όρια.που θα πρέπει να θέσεις μπορεί να είναι:  η άρνηση δώρων, ο περιορισμός του χρόνου που περνάτε μαζί και η απάντηση σε σε μηνύματα ή τηλεφωνήματα  με τον δικό σου ρυθμό. Είναι επίσης σημαντικό να επικοινωνήσεις με σταθερότητα ότι δεν θέλεις να βιαστείς και οτι θα φύγεις από τη σχέση εάν τα αιτήματά σου δεν γίνονται σεβαστά.
Θυμήσου ακόμη ότι μπορείς πάντα να  μιλήσεις για ότι σου συμβαίνει σε κοντινούς σου, υποστηρικτικούς ανθρώπους ή σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.