25 Οκτωβρίου, 2020

Απιστία: αντιμετωπίζοντας το τραύμα

Τι “μετράει” ως απιστία;

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι μια σεξουαλική σχέση θεωρείται απιστία, αλλά τι γίνεται με την αποστολή ενός ερωτικού μηνύματος; Τι γίνεται αν ο σύντροφός σας πάρει πολλά δάνεια και αποκτήσει μεγάλο χρέος χωρίς να το γνωρίζετε; Η συμμετοχή σε εικονικό σεξ με κάποιον άλλο εκτός από τον σύντροφό σας, η σύνδεση με έναν πρώην στα κοινωνικά μέσα ή τη διατήρηση ενός διαδικτυακού προφίλ γνωριμιών, παρόλο που είστε ήδη σε μια σχέση. Τι από αυτά θεωρείται προδοσία; Η απάντηση εξαρτάται από το πώς οι άνθρωποι στη σχέση καθορίζουν την απιστία.

Μια πρόσφατη μελέτη κατέδειξε αντικρουόμενες απαντήσεις όταν 1.000 άτομα ερωτήθηκαν σχετικά με το τι συνιστά «απιστία». Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (71% -76%) δήλωσε ότι η σεξουαλική επαφή με κάποιον εκτός της σχέσης θα πληρούσε πάντα τον ορισμό. Ωστόσο, μια πιο μικρή πλειοψηφία πίστευε ότι η διατήρηση ενός διαδικτυακού προφίλ γνωριμιών (63%) ή η αποστολή ερωτικών μηνυμάτων σε κάποιον άλλο (51%) θα πρέπει πάντα να θεωρείται απιστία. Οι απαντήσεις σχετικά με το αν η παρακολούθηση ενός πρώην στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί απιστία ήταν ακόμη πιο διφορούμενες: το 16% είπε ότι ήταν πάντα απιστία, το 45% πίστευε ότι μερικές φορές αποτελούσε απιστία και το 39% απάντησε ότι δεν συνιστά ποτέ απιστία.

“Συμβόλαιο” σχέσης: ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ενάντια στην απιστία

Όλες οι σχέσεις πρέπει να έχουν ένα “συμβόλαιο” – είτε προφορικό είτε γραπτό – που να ορίζει τον αριθμό των συντρόφων στη σχέση… τις συναισθηματικές και σεξουαλικές ανάγκες που αναμένεται να εκπληρωθούν σε αυτήν τη σχέση και σε ποιο βαθμό αυτές οι ανάγκες είναι αποκλειστικές για τους συμμετέχοντες στη σχέση. Όταν όλα λοιόν είναι ξεκάθαρα, απιστία είναι παραβίαση της σύμβασης αποκλειστικότητας που έχετε με τον/την σύντροφό σας και η ικανοποίηση των “αποκλειστικών” ανάγκών από άλλους εκτός της σχέσης.

Παρόλο που το “συμβόλαιο” της σχέσης είναι χρήσιμο, είναι πολύ λιγότερο λειτουργικό όταν το ζευγάρι διατηρεί σιωπηρές προσδοκίες που δεν καλύπτονται από το “συμβόλαιο” ή αν όταν το συμβόλαιο κιδυνεύει να γίνει στατικό. Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο το ζευγάσρι να έχει ένα σαφές συμβόλαιο από την αρχή, αλλά και να συνεχίζει να πραγματοποιεί αυτές τις συζητήσεις [σχετικά με τις προσδοκίες σχέσης ] σε τακτική βάση.

Απιστία και Ίντερνετ: συχνότερη από ποτέ;

Η τεχνολογία έχει δημιουργήσει νέα σύνορα στην απιστία, διότι προσφέρει υψηλότερη προσβασιμότητα, μεγαλύτερη ανωνυμία και ευκαιρίες για απιστία στον κυβερνοχώρο. Στην πραγματικότητα, οι τεχνολογικές εξελίξεις προσθέτουν νέα επίπεδα πολυπλοκότητας στην απιστία και τις σχέσεις.

Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να ξεφύγουν από προβλήματα του πραγματικού κόσμου και να ανακαλύψουν ξανά τον εαυτό τους. Υπάρχει σημαντική ασάφεια σχετικά με το τι είναι κατάλληλη ή τι συνιστά ακατάλληλη συμπεριφορά-απιστία στο διαδίκτυο. Αυτή η ασάφεια διευκολύνει τους ανθρώπους να διασχίσουν αυτές τις γραμμές επειδή στο μυαλό τους, δεν κάνουν τίποτα κακό.

Δυσαρέσκεια από τη σχέση και απιστία

Η δυσαρέσκεια με την υπάρχουσα σχέση είναι μια κοινή αιτία της απιστίας, αλλά απέχει πολύ από το να είναι τη μόνη αιτία. Για να κατανοήσει κανείς τα αίτια θα πρέπει να εξετάσει τρεις κατηγορίες παραγόντων:

Η πρώτη είναι δυαδικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι κάθε ζήτημα που προκύπτει σε μία σχέσει και που οδηγεί στο ζευγάρι να μην ικανοποιεί τις εντός τις σχέσης τις σεξουαλικές ή συναισθηματικές του ανάγκες.

Η δεύτερη κατηγορία είναι μεμονωμένοι παράγοντες – το προσωπικό ιστορικό του κάθε συντρόφου και η γενική του ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες, ορισμένα ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως η διπολική διαταραχή και οι ναρκισσιστικές, αντικοινωνικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα απιστίας.

Επίσης, τα άτομα που βίωσαν σεξουαλικό τραύμα σε νεαρή ηλικία είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε απιστία ως ενήλικες, επειδή το τραύμα μπορεί να έχει επηρεάσει την ικανότητά τους για σύνδεση, τη σεξουαλική τους ταυτότητα και τον τύπο των σχέσεών τους στην ενηλικίωση.

Η τρίτη κατηγορία είναι κοινωνικοπολιτισμικοί παράγοντες, όπως η δουλειά, ο πολιτισμός, η οικογένεια, οι φίλοι, ο τρόπος ζωής, οι περιβαλλοντικοί στρες κ.λπ. ενός ατόμου. Έρευνες αποκαλύπτουν ότι ορισμένα επαγγέλματα συσχετίζονται συχνότερα με την απιστία. Αυτά τα επαγγέλματα συνήθως περιλαμβάνουν συχνά ταξίδια, εκθέτουν τους ανθρώπους σε τραύμα, προύποθέτουν πολλές, αγχωτικές ώρες εργασίας ή ανθυγιεινά εργασιακά περιβάλλοντα. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν πώς οι κοινωνικοπολιτιστικοί παράγοντες μπορούν να διευκολύνουν την απιστία.

Αντιμετωπίζοντας το τραύμα

Συχνά, οι άνθρωποι που βιώνουν την απιστία ενός συντρόφου πληρούν τα κριτήρια για διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Στην πραγματικότητα, επειδή η συναισθηματική απόκριση στην απιστία (π.χ. σκέψεις, προβλήματα ύπνου, ακανόνιστες συμπεριφορές και διαθέσεις, προβλήματα υγείας, κατάθλιψη) μπορεί να μοιάζει με αντιδράσεις σε άλλα τραυματικά γεγονότα, ορισμένοι θεραπευτές έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τον όρο Διαταραχή Στρες Μετά την Απιστία για να περιγράψουν αυτή την απόκριση. Υπάρχουν στοιχεία που την πυροδοτούν (triggers), αναδρομές στο παρελθόν, υπερβολική επαγρύπνηση, συμπεριφορά αποφυγής και εκδηλώσεις που σχετίζονται με την αποκάλυψη της απιστίας και όλα όσα σχετίζονται αυτή»

Οι επιπτώσεις της απιστία μπορούν επίσης να διαχυθούν σε άλλους ρόλους που κατέχουν οι άνθρωποι, όπως ο γονεϊκός ή ο επαγγελματικός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα άτομα σε ενοχή ή ντροπή εάν δεν αποδίδουν καλά σε αυτούς τους ρόλους εξαιτίας της εστίασης της προσοχής τους στο τραύμα της προδοσίας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της απιστίας είναι απαραίτητο το ζευγάρι να περάσει από τα εξής βήματα:

  • Δημιουργία κλίματος που επιτρέπει την επούλωση του τραύματος
  • Εξιστόρηση του χρονικού της απιστίας
  • Αναγνώριση των επιπτώσεων της απιστίας
  • Επιλογή της νέας οδού
  • Δημιουργία πλάνου δράσης
  • Εφαρμογή και επούλωση πληγών
  • Βιωσιμότητα

Υπάρχει θετική νότα;

Η απιστία μπορεί να συγκριθεί με μια καρδιακή προσβολή για τη σχέση. Είναι μια κρίσιμη κλήση αφύπνισης καθώς αναγκάζει το ζευγάρι να βάλει πραγματικά όλα τα χαρτιά στο τραπέζι και να πάρει μια απόφαση. Δεσμεύονται να διορθώσουν όλα τα ελλείμματα και να προσπαθήσουν για μια καλύτερη, ισχυρότερη σχέση ή τερματίζουν τη σχέση τους και βρίσκουν νέες, πιο υγιείς σχέσεις;

Αρκετά ζευγάρια που άρχισαν θεραπεία ζεύγους επειδή η σχέση τους είχε καταστραφεί από το τραύμα της απιστίας, παραδέχτηκαν τελικά ότι ήταν σχεδόν καλό που είχε συμβεί γιατί τους οδήγησε να έχουν τη σχέση που πάντα ήθελαν με τον σύντροφό τους. Για μερικούς ανθρώπους, η απιστία είναι ο καταλύτης που τους επιτρέπει τελικά να “ξεκολλήσουν”.

Όταν το ζευγάρι αποφασίσει να επιδιορθώσει τη σχέση, θα πρέπει να αναπτύξει ένα νέο, ρητά δηλωμένο συμβόλαιο σχετικά με τους κανόνες της σχέσης.

Φυσικά, το ζευγάρι μπορεί επίσης να αποφασίσει να τερματίσει τη σχέση. Παρόλα αυτά, με την διαδικασία της Θεραπείας Ζεύγους οι πελάτες έχουν κάνει το πρώτο βήμα για να διασφαλίσουν ότι η απιστία δεν καθορίζει το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ως κατακλείδα, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η απιστία είναι ένα απαίσιο γεγονός, αλλά δεν χρειάζεται να είναι καταστροφικό. Εάν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί πραγματικά να εμπλουτίσει τη ζωή των ανθρώπων και να τους κάνει πιο ανθεκτικούς και να τους κάνει μακροπρόθεσμα καλύτερους.

Share This Post