13 Φεβρουαρίου, 2020

Διαζύγιο: Πότε μπορώ να βάλω τελεία;

«Πώς γνωρίζει κανείς ότι ήρθε η ώρα να τα παρατήσει;»
Όσον αφορά το πότε είναι η ώρα να τα παρατήσεις στο γάμο σου παίρνοντας διαζύγιο, αυτό είναι αυτό που θα ήθελα να σου πω:

Πραγματικά να προσπαθήσεις. Πάντα μπορείς να τα παρατήσεις. Πάντα θα έχεις αυτή την επιλογή.Εννοώ να προσπαθήσεις πραγματικά. Μόλις τράβηξες αυτή τη σκανδάλη, θα έχει τελειώσει. Η ζωή σου δεν θα είναι ίδια. Έχεις παιδιά; Εάν έχεις, η ζωή τους δεν θα είναι ποτέ ίδια.
Εάν δώσεις τέλος στο γάμο σου, δεν θέλεις να υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίες στο μυαλό σου. Δεν θέλεις ποτέ να κοιτάς πίσω και να αναρωτιέσαι αν τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Δεν θέλεις να ρωτάς τον εαυτό σου «τι θα συνέβαινε αν αυτό …. και τι θα συνέβαινε αν εκείνο …. τι θα είχε συμβεί αν δοκίμαζα αυτό, αν είχα κάνει εκείνο».

Εάν σκέφτεσαι το διαζύγιο από ηθική πλευρά, τότε πριν να κάνεις κάτι προς αυτή την οδό, προσπάθησε για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Το άκουσες αυτό;
Προσπάθησε για τουλάχιστον ένα χρόνο!

Εάν πρέπει να τερματισεις τον γάμο σου, θα πρέπει να ξέρεις μέσα στην καρδιά σου ότι έκανες τα πάντα για να λειτουργήσει.

Τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν ακόμη και λίγο πριν το διαζύγιο.

Δεν είναι ποτέ αργά. Στην πραγματικότητα, και αυτό αποτελεί πραγματικά τροφή για σκέψη, πολύ συχνά το σημείο καμπής ένα γάμο είναι όταν το ζευγάρι φτάσει στον πάτο. Μερικές φορές είναι τότε που αρχίζουν τα πράγματα να βελτιώνονται. Ακόμη και όταν έχει προηγηθεί απιστία!

Η προσπάθεια να χτίσεις την σχέση σου ακόμη και ένα βήμα πριν το διαζύγιο θα σε βοηθήσει να «μεγαλώσεις» σαν άνθρωπος.

Εάν πρέπει να τελειώσεις με τον γάμο σου, θέλεις να μπορείς να είσαι ικανή ή ικανός να προχωρήσεις στην ζωή σου με μία άλλη σχέση και καθαρό μυαλό. Θέλεις να έχεις ένα υγιές τέλος. Αυτό είναι σημαντικό! Και για να το πετύχεις αυτό, κατά την δική μου εμπειρία, χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο. Ξέρω ότι ίσως να φαίνεται πολύ καιρός, αλλά είναι μία επένδυση για την υπόλοιπη ζωή σου.

Και αυτό είναι το σημείο κλειδί. Άκου προσεκτικά. Είναι μία καλή επένδυση για την υπόλοιπη ζωή σου είτε ο γάμος σου πετύχει είτε όχι. Προφανώς, είναι μία καλή επένδυση εάν καταφέρεις ο γάμος σου να λειτουργήσει και να γίνει μία εκπληκτική σχέση. Αλλά εάν δεν τα καταφέρεις, δεν θα είναι ένας χαμένος χρόνος. Θα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα μπορούσες να έχεις κάνει εκείνον τον χρόνο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η προσπάθεια σου θα έχει επιρροή στην υπόλοιπη ζωή σου και στην επόμενη σου σχέση -αν έρθουν τα πράγματα έτσι.

Έχω δει περιπτώσεις ανθρώπων που τελειώνουν το γάμο τους πρόωρα, και ως αποτέλεσμα, βρίσκουν τον εαυτό τους στην ίδια κατάσταση μερικά χρόνια αργότερα με κάποιον άλλον.

Σε ιδιωτικές συνεδρίες με πελάτες, μερικές φορές η πρόοδος που τους βοηθώ να κάνουν αποδεικνύεται να είναι πιο ευεργετική για αυτούς στην επόμενη τους σχέση από ότι στην παρούσα. Θυμάμαι μία φορά όταν ο γάμος κάποιου που ήταν γραμμένος σε μία σειρά συνεδριών μου έληξε στη μέση των συνεδριών.

Κάποια στιγμή δούλευα με έναν άντρα. Στην τρίτη μας συνεδρία η γυναίκα του έφυγε από το σπίτι και ζήτησε διαζύγιο. Με ρώτησε λοιπόν αν έπρεπε να συνεχίσει με τις επόμενες τρεις εβδομάδες του προγράμματος. Και είπα «βεβαίως». Με ρώτησε «Γιατί, ποιο το νόημα; Ο γάμος μου έχει τελειώσει.»
«Δεν το κάνεις για αυτόν το γάμο» εξήγησα, «το κάνεις για το καλό του επόμενου».

Τι εννοώ;

Μη με παρεξηγήσεις. Δεν λέω ότι η δική σου πρόθεση ενώ δουλεύεις στο γάμο σου θα πρέπει να είναι το όφελος για τη ζωή σου έπειτα από τον γάμο σου. Η πρόθεσή σου χρειάζεται να είναι να αποκατασταθεί η τωρινή σου σχέση. Αλλά εάν δεν τα καταφέρεις, η προσπάθεια σου δεν είναι μάταια.

Τελικά πότε να βάλω τελεία;

Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτηση. Πότε είναι η ώρα να τα παρατήσει κάνεις; Η απάντηση είναι: Ένα χρόνο από όταν πιστεύεις ότι τα πάντα έχουν τελειώσει.

Αν έπειτα από ένα χρόνο που έχεις προσπαθήσει τα πάντα που θα μπορούσες να κάνεις ώστε ο γάμο σου να λειτουργήσει είσαι ακόμη δυστυχισμένος, τότε θα πρέπει να σκεφτείς ίσως να προχωρήσεις. Έως τότε μείνε εκεί και μην τα παρατάς.

Εύχομαι σε εσένα και στον/στην σύζυγό σου το καλύτερο. Εάν μπορώ να σε βοηθήσω, επικοινώνησε μαζί μου. Εάν είσαι έτοιμος/έτοιμη να ανανεώσεις την σχέση σου για το γάμο σου, προτείνω να δοκιμάσεις το πρόγραμμα online συνεδρίων μου Relationship Fitness.


Σου άρεσε αυτό που διάβασες;

Εγγράψου στο Blog μας και λάβε το εβδομαδιαίο άρθρο του The Life Coach στο inbox σου.

Θέλω να λαμβάνω όλα τα άρθρα!

ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

Share This Post