13 Φεβρουαρίου, 2020

Life Coaching Tip: Ζήτησε συγνώμη αποτελεσματικά

Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στις σχεσεις και αυτό είναι η τέχνη του να ζητά κανείς συγνώμη!

Ακούγεται απλό, άλλωστε είναι μια λέξη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το λέμε υπερβολικά γρήγορα. Και αυτό είναι πρόβλημα γιατί με τον τρόπο αυτό δεν έχουμε πραγματικά καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό για το οποίο απολογούμαστε. 

Έχει συμβεί σε ολους

Παράδειγμα: Ο σύζυγος κάνει ένα σχόλιο. Η σύζυγος θυμώνει. Ο σύζυγος καταλαβαίνει ότι κάτι έχει πάει στραβά. Γνωρίζει ότι έκανε κάποιο σχόλιο αλλά δεν ξέρει ακριβώς γιατί το σχόλιο αυτό αναστάτωσε την σύζυγο του. Ο σύζυγος λέει: Συγνώμη. Και ούπς! Λάθος! 

Τι είναι η πραγματική συγνώμη και τι όχι 

Η πραγματική συγνώμη δεν αφορά την πράξη αλλά τον πόνο που έχεις προκαλέσει. Εφόσον λοιπόν αφορά τον πόνο, τότε θα πρέπει να εξερευνήσεις τα συναισθήματα του/της συντρόφου σου, να μπεις στην καρδιά του/της. Αυτό απαιτεί χρόνο και ειλικρινή διάθεση. 

Μερικές φορές μπορεί η «συγνώμη» να μην είναι πραγματικά συγνώμη. Μπορεί απλά να ζητάει κανείς να προχωρήσει μπροστά. Συνεπώς, μη αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον πόνο που προκαλέσαμε, η «συγνώμη» είναι πράξη εγωιστική. Είναι εγωιστική γιατί στοχεύει να ανακουφίσει τον δικό μας πόνο και όχι του/της συντρόφου μας. 

Εκτός από προσωπικότητες με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, συνήθως είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τι έχουμε κάνει. Ωστόσο είναι πιο δύσκολο να δεχτούμε και να κατανοήσουμε τον ΠΩΣ ένιωσε ο/η σύντροφος μας. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το ΓΙΑΤΙ αναστατώθηκε. Μόνο όταν έχουμε απαντήσει αυτά τα ερωτήματα και μόνο τότε είμαστε έτοιμοι να απολογηθούμε. 

Χρειάζεται ειλικρινής προσπάθεια 

Τις  τελευταίες εβδομάδες κάνω συνεδρίες με μια γυναίκα η οποία είναι στην μέση μιας τεράστιας κρίσης στην σχέση της. Έχει κάνει πολλά και σημαντικά λάθη που οδήγησαν σε τεράστιες εκρήξεις. Η μεγάλη πρόκληση είναι να βρει την διάθεση να κοιτάξει τον εαυτό της και τις πράξεις της ώστε να αντλήσει μαθήματα και ίσως να «γιατρέψει» την σχέση. 

Ένα από τα πρώτα μας βήματα ήταν να δούμε τα λάθη της, Η εργασία της ήταν να συντάξει ένα γράμμα απολογίας. Χρειάστηκε τρεις προσπάθειες  αλλά τα κατάφερε. 

Γράφοντας ένα γράμμα συγνώμης 

Εντόπισε ένα λάθος που έχεις κάνει. Περίγραψε το λάθος σου αλλά εστίασε στα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ του/της συντρόφου σου.  Περίγραψε την δίκη του/της εμπειρία. Με τον τροπο αυτό θα ξέρει ότι ένιωσες τον πόνο και δεν θα το ξανακάνεις. Θα ξέρει δηλαδή ότι η συγνώμη σου είναι ειλικρινής. 

Σου άρεσε αυτό που διάβασες;

Εγγράψου στο Blog μας και λάβε το εβδομαδιαίο άρθρο του The Life Coach στο inbox σου.

Θέλω να λαμβάνω όλα τα άρθρα!

ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

Share This Post