12 Φεβρουαρίου, 2020

Relationship Coaching: 7 λόγοι να το δοκιμάσεις!

Μήπως θεωρείς ότι το Relationship Coaching είναι κάποια μόδα στην Αμερική που δεν σε αφορά; Ευτυχώς κάνεις λάθος!  Ο Relationship Coachυπάρχει και στην Ελλάδα και έχει την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία ώστε να μην φτάνεις να βιώνεις συναισθηματικό πόνο και αρνητικά συναισθήματα που σε κάνουν να είσαι ο κομπάρσος της ζωής σου. Με άλλα λόγια, ο Relationship Coach σου μαθαίνει τον τρόπο ώστε να πρωταγωνιστείς στη ζωή σου και να έχεις υγιείς σχέσεις με τους γύρω σου. 

Τι είναι, όμως, ο συναισθηματικός πόνος σε αυτή την περίπτωση; 

Είναι μια υπενθύμιση ότι κάτι έχουμε παραμελήσει ως εστίαση ή δράση. Είναι αυτό επίσης που μας παρακινεί να δώσουμε προσοχή και σημασία σε πράγματα που προηγουμένως θεωρούσαμε ίσως σημαντικά αλλά δεν φαινόντουσαν να μας δημιουργούν την αίσθηση του επείγοντος. Ο Relationship Coach είναι ο επαγγελματίας που μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να μην φτάσει η σχέση μας στα «επείγοντα» ή στην «εντατική!»

Relationship Coaching: 7 λόγοι να το δοκιμάσεις!

Εάν αποτελεί προτεραιότητα στη ζωή σου το να βελτιώσεις κάποιες πτυχές της σχέσης σου, όπως την επικοινωνία, την συναισθηματική οικειότητα ή την σύνδεσή, τότε δοκίμασε το Relationship Coaching. Αποτελεί την απόλυτη καινοτομία στον χώρο της συμβουλευτικής σχέσεων και απέχει από την θεραπεία ζεύγους ή γάμου.

Στην τελευταία μπορεί το ζευγάρι να διαπιστώσει ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει την σχέση ή ότι η ίδια η σχέση δεν είναι υγιής. Μάλιστα ένα ποσοστό της τάξης του 25% των ζευγαριών που έχουν παρακολουθήσει θεραπεία γάμου αναφέρουν ότι επέλεξαν το διαζύγιο σε ένα διάστημα έως και 4 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. ΣτοRelationship Coaching δουλεύουμε με άτομα που επιθυμούν να βρουν τρόπους ώστε η σχέση τους να λειτουργεί.

Πότε όμως χρειάζεται να κάνεις την σχέση σου προτεραιότητα;

Τώρα!

Η κατάλληλη στιγμή να βελτιώσεις την σχέση σου είναι πριν το σημείο μηδέν.

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο πολύ επιτρέπουμε στα προβλήματα να χρονίζουν, τόσο μακρύτερος είναι ο δρόμος που θα πρέπει τελικά να διανύσουμε. Περιμένοντας, το μόνο που κάνουμε είναι να «τοποθετούμε» το ένα αρνητικό συναίσθημα πάνω στο άλλο. Καταλήγουμε να έχουμε δημιουργήσει μία μεγάλη«αρνητική ιστορία» που λέμε στον εαυτό μας συνεχώς. Κάθε φορά που ερμηνεύουμε κάποια πράξη του συντρόφου μας ως απογοητευτική, επισυνάπτουμε στην μεμονωμένη πράξη αυτή την «ιστορία.» Έτσι ενδυναμώνουμε την αρνητική εικόνα που διατηρούμε για αυτόν.

Αποφάσισε να κάνεις την σχέση σου σημαντική προτεραιότητα, αποτρέποντάς την από το να γίνει επείγουσα.

Με έναν Relationship Coach, ο τελικός στόχος είναι να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις ώστε  να χτίσεις αληθινή, αυθεντική, στενή και με απόλυτη σύνδεση σχέση. Ναι, αυτό θα το δημιουργήσεις εσύ!

Τι είναι ένας Relationship Coach;

Είναι ένας εξειδικευμένος και κατάλληλα εκπαιδευμένος Coach που εφαρμόζει τις αρχές του Coaching στις διαπροσωπικές σχέσεις.  Σε αντίθεση με έναν ψυχολόγο, ο προσανατολισμός του είναι οι στόχοι του πελάτη και το παρόν ενώ  λειτουργεί θεωρώντας ότι:

Τι θα με βοηθήσει να επιτύχω ένας Relationship Coach;

Θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις όραμα για την σχέση σου.

Πολλές φορές απλά εστιάζουμε στην αποφυγή του πόνου, αλλά δεν είμαστε ξεκάθαροι στο τι ακριβώς θα θέλαμε να δημιουργήσουμε. Όταν, όμως, εστιάζουμε αποκλειστικά σε αυτό που δεν θέλουμε να συμβεί, η προσπάθειά μας είναι ελάχιστη. Αυτό συμβαίνει επειδή το κίνητρό μας είναι ο φόβος και όχι η έμπνευση για όσα υπέροχα μπορεί να βρεθούν στον δρόμο μας.

Θα σε βοηθήσει να δημιουργήσει κοινούς στόχους με τον σύντροφο σου γύρω από το όραμά σας.

Πως θα άρχιζες τον γύρο του κόσμου; 

Σίγουρα με το πρώτο βήμα! Πολλοί άνθρωποι, όμως, σκεπτόμενοι τα βήματα όλα μαζί, δεν ξεκινούν ποτέ! Πόσο δύσκολο μπορεί να φαντάζει να λύσεις προβλήματα που υπάρχουν για καιρό στην σχέση σου, ειδικά όταν δημιουργούν έντονα συναισθήματα! Ακόμη περισσότερο, όταν ένας από τους δύο σας ή και οι δύο τα έχετε αποδεχτεί και έχετε μάθει να ζείτε με αυτό το «αγκάθι» που σας προκαλεί πόνο. Ο Coach σου θα βεβαιωθεί ότι θα συνεχίσεις το ταξίδι σχεδιάζοντας μετρήσιμα και επιτεύξιμα βήματα!

Θα σε βοηθήσει κατά την διάρκεια του ταξιδιού να αναπτύξεις νέες δεξιότητες ή να βελτιώσεις υπάρχουσες ώστε να διευκολύνει την μόνιμη αλλαγή.

Πολλές φορές, κοιτώντας μια πρόκληση θεωρούμε ότι κάτι «μας λείπει» ή κάτι λείπει στον άλλον. Για παράδειγμα θα θέλαμε να εκφράζουμε αποτελεσματικότερα τις ανάγκες μας ώστε να γίνονται κατανοητές. Ο Coach σου θα χρησιμοποιήσει ασκήσεις ώστε να κάνει μικρές και άμεσες πράξεις προς την κατεύθυνση που επιθυμείς και να εισάγεις τον επιθυμητό τρόπο λειτουργίας στη ζωή σου. Αυτό θα γίνει με τρόπο που σου είναι φυσικός, μέχρι να σου γίνει συνήθεια!

Θα έχεις έναν ειδικό που ξέρει πώς να σε βοηθήσει όταν προκύψουν εμπόδια στην πορεία.

Η πιο κοινή πρόκληση σε αυτό το ταξίδι είναι ότι εστιάζοντας στο αποτέλεσμα οι άνθρωποι αποθαρρύνονται όταν προκύπτουν δυσκολίες. 

Και αυτό συμβαίνει δυσανάλογα σε σχέση με την δυσκολία. Πόσο συχνά μπορεί να παρατηρείς τον εαυτό σου ή άλλους να λένε: «Είχα μία φρικτή μέρα.» Ήταν πράγματι όλη η μέρα φρικτή; Μήπως πρόκειται απλά για κάποιες ώρες, κάποια περιστατικά που καθόρισαν την διάθεσή σου και τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την μέρα σου; Το πιθανότερο είναι το δεύτερο. Ο Coach σου θα σε βοηθήσει να θυμάσαι την σωστή διάσταση των γεγονότων. Θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στις νίκες και να εκτιμήσεις τις διαφορές με τον σύντροφό σου, κρατώντας έτσι το όραμά σου ζωντανό!

Σε κρατάει υπόλογο

Πόσοι καβγάδες ξεκινούν με το «εσύ πάντα…» ή «εσύ ποτέ…»; Ένας Coach θα σε βοηθήσει να μείνεις στην πορεία της δημιουργίας ενός νέου, θετικού τρόπου ζωής. Σύμφωνα με έρευνες, τα ζευγάρια που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν μία θετική καθημερινότητα και περισσότερη σύνδεση είναι αυτά που λειτουργούν ως ομάδα. Αναγνωρίζουν δηλαδή ότι δεν είναι ο ένας ενάντια στον άλλον, αλλά και οι δύο ως ομάδα ενάντια στο πρόβλημα. 

Με έναν Relationship Coach, το «βάρος» του να κρατάει ο ένας σύντροφος τον άλλον υπόλογο, εξαλείφεται. Με τον τρόπο αυτό, είναι ευκολότερη η εμπέδωση του κλίματος συνεργασίας μεταξύ των συντρόφων, μειώνεται δηλαδή η γκρίνια.

Θα σε καθοδηγήσει να εισάγεις τελετουργικά στην καθημερινότητά σου πράγματα που θρέφουν την σχέση σου!

Στην πραγματικότητα τα μυστικά για την διατήρηση μίας υγιούς και όμορφης σχέσης είναι ελάχιστα. Μπορούν να συνοψιστούν σε: κατανόηση, σωστή επικοινωνία, ποιοτικός χρόνος, προτεραιότητα και ικανοποίηση των αναγκών και των δύο συντρόφων.

Ένας Relationship Coach έχει λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση στον σχεδιασμό, την ενθάρρυνση και την ανάπτυξη μικρών καθημερινών συνηθειών που τελικά δημιουργούν νέο lifestyle για το ζευγάρι.

Σύνταξη: Μαρία Λαζαρίδου

Like The Life Coach on Facebook  

Like Nancy’s Blog on Facebook & follow us on Instagram

Share This Post