2 Νοεμβρίου, 2020

Σεξ: Πώς να συζητήσεις όσα σε δυσκολεύουν με τον/ την σύντροφο σου

Ένα από τα κοινότερα θέματα που δημιουργούν σύννεφα σε μια σχέση είναι τα προβλήματα στο σεξ. Η απογοήτευση από την σεξουαλική ζωή δημιουργεί αρνητική δυναμική στα ζευγάρια.

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι περισσότεροι έχουν την τάση να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν τις επιθυμίες ή τις προσδοκίες τους. Κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ελπίζουν ότι δεν θα πληγώσουν ή δεν θα θυμώσουν τον/την σύντροφο τους. Η στρατηγική της αποφυγής μεγενθύνει το ίδιο το πρόβλημα και τελικά πλήττει την οικειότητα του ζευγαριού. Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε αυτή την «δύσκολη» συζήτηση;

Η πραγματική οικειότητα περιλαμβάνει ειλικρίνεια και αυτό σημαίνει άνεση να είσαι ο εαυτός σου και χώρο στον άλλο να είναι αυτό που επιθυμεί.

Πρώτον, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι εσύ και ο σύντροφός σου αγαπάτε ο ένας τον άλλον και ότι μια ειλικρινής συνομιλία τελικά θα κάνει τον δεσμό σας ισχυρότερο. Εφόσον δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα στη σχέση σας, όπως έλλειψη σεβασμού ή συναισθηματική κακοποίηση, το να μιλάτε ανοιχτά για αυτό που θέλετε στο σεξ δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα – αρκεί να το κάνετε με ευγένεια και χωρίς να κάνετε blame game.

Ξεκίνησε από εσένα και δείξε περιέργεια για την δίκη του/της εμπειρία.

Η προβληματική επικοινωνία συνήθως ξεκινά με την λέξη «εσύ» -ειδικά εάν ακολουθεί το «ποτέ» ή το «πάντα». Είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις λέγοντας ότι αναρωτιέσαι τι θα ήθελε περισσότερο ή λιγότερο στην σεξουαλική σας ζωή και να τον/την ρωτήσεις εάν θα ήθελε να συζητήσετε αυτά που θα ενθουσιάζαν εσένα.

Χρησιμοποίησε το κατάλληλο «πλαίσιο».

Αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε πολλές φοράς είναι ότι το πλαίσιο καθορίζει το πώς θα εκληφθεί το περιεχόμενο ενός μηνύματος. Οτιδήποτε είναι αυτό που χρειάζεσαι από τον/την συντροφό σου μπορείς να το διατυπώσεις με τρόπο που να ακούγεται συναρπαστικό. Εάν για παράδειγμα θα ήθελες περισσότερη διάρκεια στο σεξ, μπορείς να το διατυπώσεις «Αναρωτιέμαι πως θα ήταν εάν την επόμενη φορά περνούσαμε … ώρα στο κρεβάτι, θέλω πολύ να το δοκιμάσουμε μαζί. Θέλεις να το κάνουμε;» Με τον τρόπο αυτό, έχεις μετατρέψει ένα «παράπονο» σε πρόταση αποπλάνησης. και έχεις κατευθύνει την συζήτηση σε δράση.

Share This Post