30 Οκτωβρίου, 2020

Τα πέντε πιο κοινά λάθη επικοινωνίας στις σχέσεις

 

Λάθη Επικοινωνίας: Δείξε μου ένα ζευγάρι που ποτέ δεν τσακώνεται για τα ασιδέρωτα ρούχα, τα άπλυτα πιάτα, που δεν έχει πέσει για ύπνο θυμωμένο, και θα σου δείξω κάποιους που λένε ψέματα. Δεν προκαλούν προβλήματα όλες οι διαφωνίες, αλλά ο τρόπος που τις διαχειρίζεσαι είναι σημαντικός!

 

Άσχετα με το πόσο χρόνο είστε μαζί είναι σημαντικό να εντοπίζετε και να αντιμετωπίζετε νέα (ή τρέχοντα) ζητήματα και όχι να τα κρύβετε “κάτω από το χαλί”, ακόμη και όταν φαίνεται δύσκολο να ανοίξετε αυτή τη συζήτηση. Τι μπορεί να εμποδίσει την επικοινωνία;

 

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις:

 

Να κρατάς τα πάντα μέσα σου.

 

Πολλές φορές μπορεί να φοβόμαστε να μιλήσουμε για τις ανάγκες μας. Αυτό συμβαίνει επειδή ανησυχούμε να μην θεωρηθούμε εγωιστές ή από τον φόβο ότι θα προκαλέσουμε σύγκρουση ή θα χάσουμε την αγάπη του σημαντικού άλλου. Ωστόσο, όταν φοβάσαι να ζητήσεις ό, τι χρειάζεσαι, τότε σταδιακά η σχέση μετατρέπεται σε “καζάνι που βράζει” .

 

Το να σκέφτεσαι ή να προσδοκείς από πριν το χειρότερο, σε εμποδίζει να αναγνωρίσεις ότι το να εκφράσεις τις ανάγκες σου μπορεί πραγματικά να αυξήσει μακροπρόθεσμα την ευτυχία και την ικανοποίησή σου από την σχέση, το ίδιο και του συντρόφου σου. Ακόμη και αν βραχυπρόθεσμα υπάρξει σύγκρουση αυτό μπορεί να είναι καλό- πραγματικά! Η σύγκρουση αποδειχθεί πραγματικά θαυμάσια επειδή είναι μια ευκαιρία το ζευγάρι να μάθει, να “μεγαλώσει” και να εμβαθύνει τη σχέση.

 

Να υψώνεις συναισθηματικούς τοίχους.

 

Στους περισσότερους φαίνεται τρομακτικό να δείξουν τον πραγματικό τους εαυτό, να μιλήσουω για τις ανάγκες και τους φόβους τους. Αλλά ο στόχος σε μία λειτουργική σχέση είναι να έχουμε την ειλικρίνεια και το κουράγιο να φτάσουμε τελικά σε ένα σημείο όπου αισθανόμαστε ότι υπάρχει απόλυτη αποδοχή και κατανόηση όλων των πλευρών μας. Η αποκάλυψη είναι ένα από τα κύρια συστατικά στο κοκτέιλ της οικειότητας και της εγγύτητας. Αυτό το είδος σύνδεσης χρειάζεται χρόνο για να καλλιεργηθεί αλλά θα διαπιστώσεις ότι γίνεται ευκολότερο κάθε φορά που το κάνεις.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρεις πάντα αυτό που ψάχνεις αλλά είναι ένα απαραίτητο ρίσκο που θα πρέπει να πάρεις με την ελπίδα να δημιουργήσεις έναν ισχυρότερο και βαθύτερο δεσμό με γερά θεμέλια εμπιστοσύνης.

 

Να πρέπει οπωσδήποτε να κρατάς τον/την σύντροφό σου ικανοποιημένο.

 

Σε μία σχέση είναι συνηθισμένο να αισθάνεσαι ότι είναι η δουλειά σου να φροντίζεις τα συναισθήματα του/της συντρόφου σου. Αλλά το να προσπαθείς συνεχώς να ευχαριστήσεις τον/την σύντροφό σου είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος άσκησης ελέγχου για το πώς αισθάνονται. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω ένταση ή απόσταση μεταξύ σας και αποτρέπει τη συναισθηματική ανάπτυξη και στις δύο πλευρές. Ταυτόχρονα δεν δίνεις την ευκαιρία στον/την σύντροφό σου να μάθει ό, τι μαθήματα χρειάζεται να μάθει ώστε να αναπτυχθεί με τους τρόπους που θα μπορούσε ενδεχομένως.

 

Να είσαι τελειομανής.

 

Η τελειότητα είναι αδύνατη σε όλους τους τομείς της ζωής, ειδικά στις σχέσεις. Και η διατήρηση ενός μη ρεαλιστικού προτύπου, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη πίεση και δυσαρέσκεια. Επίσης, όταν τα πράγματα δεν ανταποκρίνονται στις τέλειες προσδοκίες σου, μπορεί να αναπτύξεις για τον εαυτό σου την αίσθηση ότι είσαι ελλειπής, ελαττωματικός, ανάξιος, ή απλά όχι αρκετός.” Αντίθετα, η κατανόηση και η αποδοχή των αδυναμιών του/της συντρόφου σου, οδηγεί σε πιο αποτελεσματική επικοινωνία και μια ευκαιρία να επιτευχθεί εξαιρετική εγγύτητα.

 

Παίζεις το παιχνίδι “ποιος είναι ο ένοχος”.

 

Για να διατηρήσεις μια υγιή σχέση, πρέπει να αναγνωρίσεις ότι η σχέση δεν είναι απλά το άθροισμα των μερών. Υπάρχει πάντα κυκλική αιτιότητα. Όταν ενεργοποιήσεις τις άμυνες του/της συντρόφου σου επειδή νιώθει ότι τον κατηγορείς, το μήνυμά σου δεν θα ακουστεί.

 

Ο στόχος δεν είναι να του/της δείξεις ότι έχεις δίκιο, αυτό που θέλεις είναι να σε κατανοήσει. Όσο περισσότερο επιτίθεσαι στο/στη σύντροφό σου, τόσο λιγότερο θα πάρεις πραγματικά. Μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά δεν θα πάρεις αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι ή θέλεις.

 

 

 

Share This Post