Θεραπεία Ζεύγους

Τι είναι η

Θεραπεία Ζεύγους

Η Θεραπεία Ζεύγους είναι ένας τύπος θεραπείας στον οποίο ένας θεραπευτής βοηθά δύο άτομα που εμπλέκονται σε μια ρομαντική σχέση να αποκτήσουν εικόνα για τη σχέση τους, να επιλύσουν  συγκρούσεις και να βελτιώσουν την ικανοποίηση που αντλούν από τη σχέση τους χρησιμοποιώντας μια ποικιλία θεραπευτικών παρεμβάσεων. 
Η μέθοδος που ακολουθώ είναι η επι 20 έτη κλινικά δοκιμασμένη Μέθοδος Gottman η οποία είναι δυαδική, δηλαδή στοχεύει να εκπαιδεύσει το ζευγάρι στο να γίνει Master στις σχέσεις δίνοντάς του τα εργαλεία που η έρευνα έχει δείξει ότι χρησιμοποιούν οι Masters σε αντίθεση με όσα κάνουν οι Disasters. Διαθέτω την ειδίκευση και τα εργαλεία ώστε να εγγυθώ ότι οι συνεδρίες θα αποτελέσουν έναν ασφαλή χώρο έκφρασης αναγκών και δημιουργίας κλίματος συνεργασίας και κατανόησης. 

Μαρία Λαζαριδου The Life Coach

Εστίαση

Εστίαση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα πχ σεξουαλικές δυσκολίες, εθισμός στο Διαδίκτυο, ζήλια, απιστία.

Λύσεις

Παρεμβάσεις επικεντρωμένες στη λύση, προσανατολισμένες στην αλλαγή ήδη από την αρχή της θεραπείας.​

Λειτουργική Σχέση

Παρεμβάσεις επικεντρωμένες στη λύση, προσανατολισμένες στην αλλαγή ήδη από την αρχή της θεραπείας.​
Με τι είδους προβλήματα μπορεί να βοηθήσει η

Θεραπεία ζεύγους

Πολύ συχνά τα ζευγάρια συνειδητοποιούν ότι έπρεπε να έχουν αναζητήσει θεραπεία πολύ πριν θεωρήσουν ότι την "χρειάζονται". Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα ζητήματα σε ένα ζευγάρι αρχίζουν μικρά και στη συνέχεια μεγαλώνουν όταν δεν επιλυθούν. Εδώ μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία, δίνοντας εργαλεία και τεχνικές για τη βελτίωση της επίλυσης των συγκρούσεων", την ανάπτυξη κλίματος ειλικρινούς επικοινωνίας και τη δημιουργία κοινού νοήματος.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τη θεραπεία ζευγαριών: απόπειρα αποκατάστασης παραβίασης της εμπιστοσύνης - με λιγότερο ευαίσθητους όρους, απιστία.

Είτε πρόκειται για ερωτική σχέση, είτε για συναισθηματική απιστία, η θεραπεία ζεύγους είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τραύμα και να χτιστεί εκ νέου ο συναισθηματικός δεσμός και η εμπιστοσύνη στο ζευγάρι.

Αν έχει υπάρξει απιστία σίγουρα υπάρχει τρόπος να επιστροφής της σχέσης. Περίπου το ένα τρίτο των παντρεμένων ζευγαριών επιβιώνουνμετά από μία απιστία αλλά γενικά, είναι το ένα τρίτο που αναζητά θεραπεία και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να σώσουν τον δεσμό. Στην πραγματικότητα, μία απιστία είναι συχνά η ώθηση για την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν κρυφτεί κάτω από το χαλί εδώ και πολύ καιρό.

Όταν η επικοινωνία επιδεινωθεί, ο επαναλαμβανόμενος «φαύλος κύκλος» των συγκρούσεων μπορεί να φτάσουν το ζευγάρι σε ένα τέλμα όπου  ο καθένας θεωρεί ότι «περιστρέφονται γύρω από τα ίδια προβλήματακ και επιχειρήματα συνεχώς. Η αρνητική επικοινωνία και η απόσυρση μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για τον συναισθηματικό δεσμό του ζευγαριού. Όταν οι συνομιλίες γίνονται έντονα αρνητικές, το ζευγάρι μπορεί να βιώσει κατάθλιψη, ανασφάλεια ή κάποιος από τους δυο να θεωρει ότι αγνοούνται οι ανάγκες του. Η απόσυρση ή η αποφυγή συνομιλίας μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.  Ως Θεραπεύτρια Ζεύγους καλώ τα ζευγάρια να αναζητήσουν βοήθεια όταν δεν είναι σε θέση να μιλήσουν για τα προβλήματά τους με αμοιβαία σεβασμό και  ευεργετικό τρόπο. 

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τη θεραπεία ζευγαριών: απόπειρα αποκατάστασης παραβίασης της εμπιστοσύνης - με λιγότερο ευαίσθητους όρους, απιστία.

Εάν μπείτε στον πειρασμό να απομακρυνθείτε, είναι καλύτερο να δοκιμάσετε συμβουλευτικές υπηρεσίες τώρα από το να αντιμετωπίσετε το αποτέλεσμα αργότερα. Και αν ένας σύντροφος είχε ήδη σχέση, σίγουρα υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε. Περίπου το ένα τρίτο των παντρεμένων ζευγαριών επιβιώνουν σε μια υπόθεση, λέει ο Saltz, αλλά γενικά, αυτοί πηγαίνουν για θεραπεία και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν την ένωση. Στην πραγματικότητα, «μια υπόθεση είναι συχνά η ώθηση για την αντιμετώπιση των πραγμάτων που έχουν αποφευχθεί εδώ και χρόνια», σημειώνει ο Ross.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με φίλους και μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι δύσκολα. Θα μπορούσε να είναι ότι δεν αισθανθήκατε ποτέ σεβαστό από τα πεθερικά σας και να επιθυμούσατε ο σύντροφός σας να σας έχει στηρίξει περισσότερο ή ίσως να υπάρχει δυσαρέσκεια για την ώρα που ο/η σύντροφός σας ξοδεύει με τους φίλους του/της. Η Θεραπεία Ζεύγους θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα μεσαίο έδαφος όπου και οι δύο αισθάνεστε άνετα και σεβαστοί.

Όταν το ζευγάρι γίνεται περισσότερο σαν συγκάτοικοι, αυτό μπορεί να υποδηλώνει την ανάγκη Θεραπείας Ζεύγους. Εάν υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, και οικειότητας ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου το ζευγάρι αισθάνεται ότι είναι σημαντικό και νιώθουν ότι απλά «συνυπάρχουν», αυτό υποδηλώνει συναισθηματική αποξένωση που είναι πολύ προγνωστική για το διαζύγιο. Στο σημείο αυτό απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση για να βοηθηθεί το ζευγάρι να αποκαταστήσει τη συναισθηματική σχέση που ένιωσε όταν ερωτεύτηκαν για πρώτη φορά και να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής που οδήγησε στη συναισθηματική αποξένωση.

Χρειάζεσαι βοήθεια με τον γάμο σου;
Τηλεφώνησε σήμερα.

+302371300386, 6973382228

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman, τα ζευγάρια παραμένουν κατά μέσο όρο περίπου 7 έτη μέσα σε δυσλειτουργικές, δυστυχισμένες σχέσεις πριν να ζητήσουν βοήθεια.