9 Μαρτίου, 2021

Ξαναχτίζοντας μετά την απιστία

Η απιστία είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο άνθρωπος. Αυτή η μορφή προδοσίας έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σχέση ενός ζευγαριού και συχνά εμφανίζεται ως το σύμπτωμα μιας μεγαλύτερης ασθένειας: της αποσύνδεσης. Ωστόσο, παρά την συχνότητά της, η απιστία εξακολουθεί να είναι ένα ευρέως παρανοημένο φαινόμενο.

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις μπορούν να θεωρηθούν προειδοποιητική λυχνία που αναβοσβήνει στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου. Υποδεικνύουν την παρουσία «διαρροής» ή κάποιου μεγαλύτερου προβλήματος που χρειάζεται την προσοχή μας.

Ακριβώς όπως και με τα αυτοκίνητα, με τη συνειδητοποίηση των βασικών ζητημάτων που υπήρξαν το πρόσφορο έδαφος για την απιστία (και εφαρμόζοντας διορθωτικές στρατηγικές), τα ζευγάρια μπορούν να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τις σχέσεις τους.

Όταν οι σύντροφοι αρχίζουν να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο (είτε είναι συναισθηματικά είτε σεξουαλικά ή και τα δύο), η πιθανότητα εμφάνισης μιας εξωσυζυγικής σχέσης αυξάνεται. Με το στρες που μπορεί να υπάρχει μέσα σε οποιαδήποτε σχέση, οι επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις μπορεί να γίνουν η σφήνα που μπαίνει ανάμεσα στο ζευγάρι. Σε μια προσπάθεια αναβίωσης της σύνδεσης, ο ένας από τους δυο μπορεί να στραφεί σε κάποιο τρίτο.

Να μείνω ή να φύγω μετά από μια αποστία;

Μετά από μια απιστία, ο προδομένος σύντροφος βιώνει μια αναταραχή του κόσμου τους και πιθανότατα αναρωτιέται, «Πρέπει να μείνω ή να φύγω;» Παρόλο που η πορεία της επιστροφής από την απιστία έχει σίγουρα εμπόδια και προκλήσεις αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση ενός ζευγαριού είναι καταδικασμένη.

Επιστρέφοντας στη μεταφορά του αυτοκινήτου, μια απιστία είναι συχνά το φως που αναβοσβήνει λέγοντας: «Βοήθεια, η σχέση μας δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο!» Όταν αντιμετωπίζουν την ανακάλυψη της απιστίας, τα ζευγάρια θα πρέπει να καθορίσουν εάν θέλουν να κοιτάξουν κάτω από το κουκούλα (δείτε από πού ξεκίνησε η διαρροή και πραγματοποιήστε τις απαραίτητες επισκευές) ή να επιλέξουν να παραιτηθούν.

Λαμβάνοντας από κοινού την απόφαση να εργαστούν στη σχέση, ένα καλό πρώτο βήμα είναι να αναζητήσουν τη  βοήθεια ενός ειδικού ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο και να ελαχιστοποιηθούν οι ενδεχόμενες εκρήξεις και οι αλληλεπιδράσεις που βλάπτουν περαιτέρω τη σχέση. Επίσης, ο ειδικός θα βοηθήσει το ζευγάρι να εξερευνήσει προηγούμενες «ρωγμές» στη σχέση. Αυτές οι ρωγμές είναι συχνά αποτέλεσμα καταστροφικών μοτίβων αλληλεπίδρασης.

Μοτίβα αλληλεπίδρασης.

Είναι εκπληκτικό ότι ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια συγκρούσεων δείχνει τα μακροχρόνια χαρακτηριστικά και τα μοτίβα της σχέσης.

Σύμφωνα με τον Δρ John Gottman, οι Τέσσερις Ιππείς της Αποκάλυψης θεωρούνται οι παροιμιώδεις καταστροφείς της ικανοποίησης από μια σχέση και μπορεί να είναι ο ολισθηρός δρόμος που οδηγεί στην απιστία.

Αυτά τα τέσσερα αρνητικά στυλ επικοινωνίας περιλαμβάνουν την κριτική, την άμυνα, την περιφρόνηση και την πέτρα (που συμβαίνει όταν ένας σύντροφος «κατεβάζει τον διακόπτη της επικοινωνίας» ως απάντηση σε συναισθηματικά έντονα πιεστικές συνθήκες).

Μέσα από την έρευνά του, ο Δρ Gottman διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια νεόνυμφων που αλληλεπιδρούν αν χρησιμοποιούσαν τους Τέσσερις Ιππείς, είχαν κατά μέσο όρο, περισσότερες πιθανότητες διαζυγίου 5,6 χρόνια μετά το γάμο. Τα ζευγάρια που παρουσιάζονται στη θεραπεία μετά από μια απιστία εμφανίζουν συχνά τους Τέσσερις Ιππείς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τους.

Οι θεραπευτές ζεύγους Gottman εκπαιδεύονται ειδικά για να βοηθήσουν τα ζευγάρια να βρουν πιο προσαρμοστικά μέσα επικοινωνίας κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων.Βοηθούν επίσης το ζευγάρι να μάθει και να εφαρμόσει τα αντίδοτα σε αυτά τα καταστροφικά μοτίβα αλληλεπίδρασης. Μόλις τα ζευγάρια μάθουν τις απαραίτητες στρατηγικές για να τους βοηθήσουν να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά, μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία θεραπείας.

Μετά την αποκάλυψη

Μια αποστία είναι ένα κατακλυσμικό γεγονός στη σχέση ενός ζευγαριού. Για τον προδομένο σύντροφο, η αρχική απόκριση του κλονισμού μπορεί να περιλαμβάνει θυμό, θλίψη, πόνο και ταπείνωση. Αυτά τα συμπτώματα μιμούνται στενά τη μετατραυματική διαταραχή στρες και μπορούν ακόμη και να συνεχιστούν για πολύ μετά την ανακάλυψη της απιστίας. Παρ ‘όλα αυτά, είναι πιθανό κάποια ζευγάρια να ξαναχτίσουν την σχέση τους και να προχωρήσουν μπροστά.

Οι σχέσεις δεν υπάρχουν στο κενό. Ως εκ τούτου, ένα απαραίτητο βήμα για την ανοικοδόμηση μετά από μια απιστία είναι και οι δύο εταίροι να δεσμευτούν για τη διατήρηση της σχέσης.

Για να γίνει αυτό, ο προδομένος σύντροφος θα πρέπει να αποφασίσει εάν είναι σε θέση να συγχωρήσει. Αυτή η απόφαση είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη λειτουργία της σχέσης. Από τους τέσσερις ιππείς , ο Δρ Gottman βρήκε μέσα από την έρευνα του ότι η περιφρόνηση είναι ιδιαίτερα προγνωστική για το τελικό διαζύγιο.

Η μετάβαση από μια απιστία δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά μπορεί να επιτευχθεί! Αυτή η διαδικασία θα εξαρτηθεί από την προθυμία του ζευγαριού να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν.
Ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν:

Κατά την ανοικοδόμηση μετά από μια απιστία, οι  Θεραπευτές συνεργάζονται με το ζευγάρι για να το βοηθήσουν να έχουν πιο υγιείς συζητήσεις, να στραφούν ο ένας προς τον άλλο και να βελτιώσουν τη συναισθηματική προσαρμογή τους. Με την ενίσχυση αυτών των τομέων, το ζευγάρι αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μακροχρόνια επιβίωση της σχέσης.

Πηγή: Gottman Institute

 

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.